Avståndsmätarens funktion

Ett av de mer raffinerade jakttillbehören är avståndsmätaren. Medan den inte på något vis är en absolut nödvändighet för att lyckas med jakten, kan den i många sammanhang ändå underlätta oerhört mycket.

Avståndsmätaren är en liten och behändig bit elektronik, som avgör avståndet mellan sig själv och det objekt man siktar den mot, genom att skicka laserpulser som sedan studsar tillbaka till mätaren. Likt jaktradion och GPSen är avstågrip_test_andyndsmätaren från början en militär uppfinning, men den används idag mycket flitigt i jaktsammanhang.

Användandet av en avståndsmätare under jakten kan vara bra av flera olika anledningar. Det första och mest uppenbara exemplet av användning är att avgöra huruvida bytet i själva verket är inom räckhåll för vapnet. Istället för att skrämma bort bytet med ett skott som ändå inte kommer nå fram, kan man efter en framgångsrik avståndsmätning istället besluta sig för att vänta på något annat, alternativt röra sig närmare innan man avlossar skottet. Ett tränat öga kan förstås ofta avgöra avstånd ungefärligt utan en avståndsmätare, men det finns alltid gränsfall då mätaren kan komma till användning – även för den mest erfarne av jägare.

Det andra och kanske egentligen mest uppenbara användningsområdet för avståndsmätaren är att avgöra avståndet till bytet, innan skottet avlossas, för att göra eftersöket så kort och smärtfritt som möjligt. I tung terräng och på längre avstånd kan uppsamlandet av bytet många gånger bli långdraget och omständligt, men för den som framgångsrikt förberett sig genom att mäta avståndet till bytet med en avståndsmätare är saken enkel. I kombination med användandet av en GPS är det enda som behövs efter ett lyckat skott att notera avståndet från avståndsmätaren, väderstrecket från kompassen, och sedan enkelt och smidigt följa sin egen förflyttning mellan longituder och latituder tills bytet påträffas. Och då avståndsmätaren inte är en nödvändighet för en lyckad jakt, är den definitivt ett underlättande och effektiviserande tillbehör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *