Belysning vid jakt

Så, du har tagit dig ut i vildmarken. Dina bästa vänner är med, ni har packat mat och dryck, hyrt en fin liten jaktstuga, ringat in området ni ska bevaka och har alla nödvändiga elektroniska tillbehör: ni har tagit med er jakthundar med tillhörande hundpejl; ni har alla GPS:er för att kunna spåra varandra; ni har avståndsmätare för att kunna hitta bytet lättare; ni har mörkerseende1-265-kikare och kikarsikten; ni har actionkameror och värmekameror och allting annat man kan tänkas behöva under den länge efterlängtade helgvistelsen. Men, vänta – ni har väl inte glömt belysningen?

Hur avancerad utrustning man än plockat med sig till jakten är belysning icke att förglömma: ljus är den kanske mest grundläggande förutsättningen för jakt, har varit så lika länge som människan jagat, och kommer fortsätta vara det så länge hon fortsätter. Med tillbehör som mörkerseende-kikare är förvisso inte dagsljus en nödvändighet för framgångsrik jakt, men night vision i all ära – ibland behöver man lite traditionellt ljus.

Ficklampor

Den mest klassiska och mest använda typen av mobil belysning är förstås den vanliga ficklampan. De kommer i många olika storlekar, med många olika styrkor och i en rad olika utföranden. Det de alla har gemensamt är att de är batteridrivna, så kom ihåg att packa extra batterier. Det kan vara en god idé att ha med sig några olika storlekar på ficklampor vid jakten – gärna en riktigt ordentlig, och gärna en liten, som får plats i fickan.

Pannlampor

Pannlampan är även den en klassisk lampa, till att börja med utvecklad för att användas i industrin. Med ett spännband fäster du den smidigt i pannan och trycker sedan enkelt av och på den vid behov. Fördelen är att du slipper oroa dig för att hålla i den och hela tiden kan ha båda händerna fria.

Lampor som monteras på vapen

Det finns flera typer av lampor som kan monteras på vapen. Även detta kan vara en mycket god idé under vissa särskilda jaktförhållanden, även om vapenlampor inte är lika vanliga som fick- eller pannlampor.

Oavsett vilken sort du väljer – kom alltid ihåg bra belysning till jakten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *