GPS i jakt

GPS är en av de stora tekniska innovationerna som kommit det senaste århundradet. Och även om GPSen funnits länge, är det först under de senaste 15 åren som den gjorts tillgänglig för konsumenter, i form av vardagselektronik. GPSen är en grundpelare i utvecklingen av den moderna mobiltelefonen. Dgarmin-64st-hunting-gps-amazon-123114-ftrjpg_wrc96vmnrqsn14z6gpddf6diwen är ett vitalt verktyg för att navigera när man kör bil, och den är även ett oerhört underlättande tillbehör vid jakt.

GPS står för Global Positioning System, och utvecklades inom den amerikanska militären under 1970-talet. Systemet gjordes tillgängligt för allmänheten 1994, men det tog ytterligare tio år innan GPSen började bli ett vanligt förekommande element i vardagsteknik, tillgänglig för gemene man att inhandla i sin elektronikbutik till ett konkurrenskraftigt pris. För att få inspiration, se gärna www.jaktlust.com.

GPS tillåter användaren att genom kontakt med en satellit bestämma sin position på jorden med hjälp av tre mått: longitud, latitud och altitud. Med hjälpkoordinaterna (longitud och latitud) bestäms den geografiska positionen, och via altitud-måttet får man reda på hur högt man befinner sig över havsytan.

Det finns mängder av effektiva användningsområden för GPSen, och jakten är inget undantag. Med hjälp av GPS-tillbehör kan man enkelt och smidigt märka och registrera koordinaterna för sina jakthundar, och därmed alltid vara säker på var de befinner sig och hur de rör sig. Det är inte bara en oerhört strategiskt fördel vid jakten, utan också en väldig trygghet för jägaren.

På samma sätt som hundarna kan lokaliseras, kan givetvis även övriga medlemmar i jaktlaget bära en GPS, och på så vis alltid tillhandahålla sina respektive positioner till resten av laget. I kombination med jaktradion är GPSen en vital del av lagjakt, och underlättar och effektiviserar jakten, samtidigt som den tillhandahåller ett stort element av ökad säkerhet. Oavsett vad som händer kan jaktlagets medlemmar enkelt lokalisera varandra, och ingen behöver vara orolig för att man ska tappa bort varandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *