Jaktradions konstruktion

Du befinner dig ute i de norrländska skogarna, du och ditt jaktlag har varit ute i flera dagar. Äntligen har ni hittat bytet som ni letat efter sedan ni gav er ut, för att inte gå miste om det rör ni er inåt och närmare från olika håll, men hur ska ni kunpromo251670416na kommunicera era respektive positioner?

Den mest fundamentala biten i en utrustning för jakt och friluftsliv är jaktradion, den effektiviserar jakten och höjer säkerheten – utan den kan vad som helst hända.

Vilket fabrikat eller utförande du än väljer, så finns ett antal grundläggande komponenter i varje modern jaktradio: antenn, antennkontakt, sändningstangent.

Antenn

Antennen är radions viktigaste komponent – utan antenn ingen kommunikation; antenner finns i olika storlekar och utföranden, med olika räckvidd och olika egenskaper. På många modeller är antennen utbytbar, så att valet av antenn kan göras utefter de rådande förutsättningarna i den aktuella terrängen.

Antennkontakt

För att antennen ska kunna anslutas krävs en antennkontakt, den sitter vanligtvis på radions ovansida, och är allt som oftast gängad för anslutning. Det rekommenderas starkt att aldrig slå på din jaktradio utan att en antenn är påskruvad – om du gör så riskerar du att skada radions förstärkare. När du inte har antennen fastskruvad är det viktigt att stänga skyddslocket, så att väta och fukt inte tränger in och förstör radions elektronik.

Sändningstangent

Sändningstangenten är knappen på radion som måste tryckas in för att förändra radions läge från mottagare till sändare. Om du behöver framföra ett meddelande till ditt jaktlag måste du således trycka in sändningstangenten innan du pratar. Notera att jaktradion inte kan sända och ta emot samtidigt, så det är därför viktigt att formulera sina meddelanden på ett konkret vis, enligt god sed, och samtidigt vänta och vara lyhörd inför de andra jaktlagsmedlemmarnas kommunikationer. I syfte att underlätta sättet att kommunicera via radio finns sedan länge vedertagna inlednings- och avslutningsfraser, som är nödvändiga att känna till vid användandet av en jaktradio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *