Välj rätt kikarsikte

Att välja rätt kikarsikte till ditt gevär kan få avgörande konsekvenser vid jakten. Det finns många aspekter och attribut att ta i beaktande vid val av kikarsikte – här listas två av de viktigaste faktorerna.

Kikarsikte för dag- eller skymningsbruk

Den kanske viktiga3342345305_6ebd3b9fe1_bste och mest grundläggande förutsättningen att beakta hos ett kikarsikte är huruvida det är avsett för bruk i dagsljus eller i skymning; det finns olika variationer av kikarsikten, och om du väljer fel kan det under vissa ljusförutsättningar renderas till oanvändbart. I syfte att avgöra hur effektivt ett sikte fungerar i skymningsljus används ett så kallat skymningsvärde. Skymningsvärdet är summan av en matematisk uträkning, som avgör hur lämpat siktet är för att fungera när det börjar mörkna. Detta värde anges ofta i marknadsföring och annonser för olika sikten, och är viktigt att ta i beaktande.

Ett vanligt misstag är dock att man lägger för stor vikt vid detta, och tar skymningsvärdet som en generell kvalitetsvärde för kikarsiktet. Detta är viktigt att inte göra – ett högt skymningsvärde behöver inte nödvändigtvis betyda att kikarsiktet är av hög kvalitet. Och vad är det för poäng med att kunna se när det mörknar, om man inte ens kan se bra när det är ljust?

Lins och reflexbehandling

För att kunna förstora perspektivet som uppfattas genom ett kikarsikte finns linsen, eller rättare sagt – linserna. Varje lins bidrar med förstoring upp till en viss gräns, och vanligtvis används ett flertal linser i ett kikarsikte, för att man ska kunna uppnå tillräcklig förstoring. Och ju fler linser som används, desto större blir behovet av bra reflexpendling. Precis som på ett par glasögon behandlar man linsen för att motverka reflektioner i ett kikarsikte. Ett plötsligt blänkande kan vara ödesdigert vid användandet av siktet, så det är av yttersta vikt att undersöka reflexbehandlingen när du funderar på att köpa ditt nya kikarsikte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *